Sifat Lemak Kelapa

ikon MCT SUMBER ALAM TERBAIK MCFA (MCT)

Petikan dari buku "MAKANAN UNTUK Otak, oleh Prof Shirasawa, PHD, MD, pakar anti-penuaan. ISBN 978-967-14205-0-8"

Penting untuk mengetahui bahawa lemak kelapa kebanyakannya adalah asid lemak rantai sederhana tepu (MCFA), juga disebut trigliserida rantai sederhana (MCT). MCFA terkenal kerana mudah dicerna dan mempunyai kelarutan yang lebih besar dalam air.

MCFA digunakan untuk menghasilkan tenaga, bukan lemak badan dan bukan wabak arteri.

 

chart01Untuk memahami apa yang menjadikan lemak kelapa paling luar biasa walaupun dengan sejarahnya yang sangat ajaib, adalah memahami khasiatnya dan bagaimana tubuh bertindak balas terhadapnya.

Semua lemak dan minyak terdiri daripada molekul lemak yang dikenali sebagai asid lemak. Terdapat dua kaedah mengklasifikasikan asid lemak. Pertama berdasarkan ketepuan, di mana anda mempunyai lemak tepu, lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak jenuh ganda.

Kaedah klasifikasi kedua adalah berdasarkan ukuran molekul atau panjang rantai karbon di dalam asid lemak. Anda mempunyai asid lemak rantai pendek (SCFA), asid lemak rantai sederhana (MCFA), dan asid lemak rantai panjang (LCFA). Apabila tiga asid lemak disatukan oleh molekul glikol, anda mempunyai trigliserida. Oleh itu, anda juga boleh mempunyai trigliserida rantai pendek (SCT), trigliserida rantai sederhana (MCT), dan trigliserida rantai panjang (LCT). Kadang-kadang orang menggunakan istilah asid lemak dan trigliserida secara bergantian.

 

Adalah penting untuk mengetahui bahawa lemak kelapa kebanyakannya adalah asid lemak rantai sederhana tepu (MCFA),
juga dipanggil trigliserida rantaian sederhana (MCT).
MCFA terkenal kerana mudah dicerna dan mempunyai kelarutan yang lebih besar dalam air.

 

Sebagai perbandingan dengan sebilangan besar lemak lain dalam makanan kita: minyak kacang soya, minyak jagung, minyak canola, minyak zaitun dan lemak ayam, yang terdiri sepenuhnya dari LCFA. Sebanyak 98 hingga 100% lemak yang anda makan setiap hari terdiri daripada LCFA. Lemak jenis ini memerlukan enzim pencernaan pankreas dan hempedu untuk pencernaan. Sementara MCFA dalam lemak kelapa dapat memberikan sumber pemakanan yang cepat dan mudah tanpa membebankan sistem enzim tubuh.

LCFA diserap ke dinding usus dan digabungkan dengan kolesterol dan protein untuk membentuk lipoprotein kaya trigliserida yang disebut chylomicrons yang dilepaskan ke aliran darah dan akhirnya diubah menjadi lipoprotein berkepadatan rendah (LDL). LCFA diedarkan ke seluruh badan sebagai komponen lipoprotein.

Sebaliknya, MCFA diangkut melintasi dinding usus dan ke vena portal di mana ia dihantar terus ke hati. Di hati, MCFA digunakan untuk menghasilkan tenaga dalam bentuk badan keton. Oleh itu, MCFA memintas tahap lipoprotein di dinding usus dan di hati. Mereka tidak beredar di aliran darah sehingga tahap lemak lain. Mereka digunakan untuk menghasilkan tenaga, bukan lemak badan dan bukan plak arteri.

MCFA cepat dimetabolisme menjadi tenaga di hati. Ia dianggap tidak seperti lemak tepu yang lain. Jalan pintas yang diambil oleh MCFA melalui sistem pencernaan kita bermaksud bahawa ia mampu melawan penyakit, terutamanya keadaan keradangan.

 

 


LEMAK BAIK UNTUK MEMASAK

chart01chart02chart03
 
 

LEMAK BAIK UNTUK PENGAMBILAN

chart04chart05

PERLU MENGURANGKAN DENGAN HEBAT

chart06

 


"Semua teks di atas adalah petikan langsung dari buku Prof Shirasawa dan ia disajikan di sini untuk mendapatkan maklumat mengenai penemuan terbaru mengenai manfaat kelapa. Maklumat ini tidak dapat dilihat sebagai cadangan untuk mengubah atau mengubah rawatan perubatan. Seperti ramuan makanan yang baik lainnya , kelapa dapat memberikan manfaat hanya dalam diet seimbang yang tepat dan latihan fizikal yang teratur. "

Rujukan: MAKANAN UNTUK OTAK - PROF. BACAAN SHIRASAWA

 

 

 

Ayam Brand ™ Malaysia Facebook Instagram Youtube enzh-CNms