
Dip Sardin Ala Thai
Bahan-Bahan
- 1 tin Ayam Brand ™ Sardin dalam Sos Tomato 155g
- 5 cili hijau kecil yang belum masak
- 5 biji cili hijau besar
- 5 biji bawang merah, buang kulit
- 12 ulas bawang putih, buang kulit
- 3 biji tomato sederhana
- 1 terung kecil
- 1 sudu besar Ayam ™ sos ikan
- 2 jus limau segar
- 1 sudu kecil gula melaka
- 1 sudu besar bawang merah
- Hirisan cili
Penyediaan:
Memanggang
- Panaskan oven pada suhu 180oC dan panggang cili hijau besar, bawang merah, bawang putih, tomato dan terung di atas api sederhana hingga keperangan (kira-kira 7 minit).
- Biarkan sehingga sejuk. Kemudian kupas kulitnya.
Pounding
- Dapatkan lesung dan tumbuk tomato, terung, cili dan bawang merah.
- Kemudian masukkan sardin dan bawang putih dan tumbuk sehingga anda mendapat pes halus.
- Pindahkan pes ke dalam mangkuk dan masukkan sos ikan, jus limau nipis dan gula melaka. Gaul hingga gula larut.
Penyampaian
- Taburkan bawang merah yang telah dicincang di atas pes dan hiaskan dengan potongan cili.
- Hidangan ini boleh dihidangkan dengan papadam, keropok atau keropok nasi, malah boleh disajikan dengan nasi kukus atau nasi goreng, ikan atau sayur kukus.