Roti Jala Sardin
Bahan-Bahan
- 1 tin Ayam Brand ™ Sardin dalam Sos Tomato 425g, lenyekkan
- 250g tepung
- 250ml air
- 4 biji telur, dipukul
- 1½ Garam
- ½ sudu kecil serbuk kunyit
- 200ml Santan Kelapa Ayam Brand ™
- Minyak masak
Penyediaan:
- Dalam mangkuk, masukkan santan, air dan telur, kacau sehingga sebati
- Dalam mangkuk lain, masukkan tepung dan garam yang telah diayak.
- Tuangkan tepung tadi ke dalam campuran santan, masukkan kunyit dan kacau/gaul sebati. ketepikan adunan
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak
- Tuangkan adunan ke dalam acuan atau cawan khas roti jala. Gerakkan acuan roti jala di atas kuali dengan gerakan bulat dan membentuk corak berenda.
- Setelah roti jala siap dimasak, keluarkan dari kuali dan ulangi langkah yang sama sehingga selesai
- Letakkan roti jala pada permukaan rata, letakkan XNUMX sudu sardin yang telah dilenyek dan gulung roti jala