Tart Nanas
Bahan-bahan inti:
- 2 tin Ayam Brand ™ Nanas Chunks 410g, ditoskan dan dikisar halus
- 100g gula kastor
- 1 batang kulit kayu manis
Bahan-bahan adunan:
- 150g mentega, sejuk dan potong dadu
- 75g gula aising
- 1 kuning telur
- 30ml air sejuk
- 1 tsp esen vanila
- ½ tsp garam
- 280g tepung serba guna
- 50g tepung jagung
- 1 biji telur, letak secubit garam
Penyediaan:
Inti
- Masukkan nanas yang telah dikisar, gula dan kulit kayu manis ke dalam periuk. Masak sehingga kering dan ketepikan. Tunggu sejuk
Adunan Doh
- Masukkan bahan kering ke dalam mangkuk. Masukkan mentega dan kisar sehingga teksturnya hancur. Masukkan kuning telur, esen vanilla ke dalam adunan. Sekiranya doh/adunan hancur, tambahkan sedikit air sehingga doh melekat semula. Tutup dengan plastic dan sejukkan selama 20 minit
- Gulungkan doh antara 2 kepingan plastik hingga ketebalan 1/4 inci. Keluarkan bentuk yang dikehendaki dan pindahkan ke dulang yang dilapisi dengan kertas pembakar.
Tart
- Gulungkan satu sudu tea pes nanas yang telah masak ke dalam doh
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175 ºC selama 15 minit sehingga keemasan. Sejukkan di rak dawai.