Dumpling Cendawan
Bahan Utama (Balut):
- 450g tepung biasa
- 1 sudu kecil garam
- 300ml air
Bahan Utama (Inti):
- 420g Ayam Brand ™ Cendawan, cincang halus
- 3 sudu minyak
- 4 biji bawang merah dicincang halus
- 4 tangkai daun bawang
- 250g kubis dicincang halus
- 1 sudu besar sos tiram
Penyediaan:
Pengisian
- Panaskan kuali dan masukkan semua bahan bahan untuk inti selama 3 minit. Ketepikan hingga sejuk.
Doh Dumpling
- Satukan tepung dan garam, masukkan air, kacau sehingga sebati dan menjadi doh/adunan. Tutup dengan pembalut plastik dan biarkan selama 10 minit
- Bahagikan doh menjadi 30-35 biji bebola kecil. Lenyekkan bebola kecil dan giling sehingga menjadi 2.5 inci bulat
- Taburkan sedikit tepung untuk mengelakkan doh dari melekat
Masak Dumpling
- Masukkan sedikit inti ke dalam doh tadi, lipat dan tutup doh itu.
- Anda boleh memasaknya dengan air mendidih (selama 3-5 minit sehingga dumpling terapung di permukaan air) atau sebagai alternative lain, anda juga boleh menggoreng dengan api sederhana seehingga kulit masak dan garing
- Hidangkan dengan hirisan halia dan cuka