Agar-Agar Buah
Bahan-Bahan
- 2 cawan air sejuk
- ¼ cawan gula
- ½ cawan jus laici
- 1¾ sudu kecil serbuk agar-agar
- 2 cawan buah pilihan anda seperti Strawberry, Kiwi, Orange, Blueberries (potong kecil)
Bahan untuk lapisan Kelapa:
- ¾ cawan Ayam Brand ™ Santan Kelapa Super Light
- ¼ cawan air
- ¾ sdt + ⅛ sdt serbuk agar-agar
- 3 sudu besar gula
- Sedikit garam
- Daun pandan 4 inci (pilihan)
Penyediaan:
- Dalam periuk kecil tanpa api, masukkan air sejuk, jus laici, serbuk agar-agar dan kacau sehingga tiada ketulan.
- Setelah sebati, hidupkan api dan didihkan, kacau sehingga agar -agar larut sepenuhnya
- Masukkan gula dan kacau sehingga larut, kemudian angkat dan tuang kira kira ¼ inci agar-agar ke dalam acuan anda
- Masukkan kepingan buah.
- Masukkan bancuhan agar-agar yang tinggal untuk menutup buah-buahan.
- Biarkan lapisan ini selama 20 minit atau sehingga bahagian atasnya cukup pekat untuk dituangkan lapisan kedua.
Sementara anda menunggu lapisan buahnya siap, anda boleh buat lapisan kelapa. - Dalam periuk kecil tanpa api, gaul santan, air, serbuk agar-agar, dan kacau hingga larut serbuk.
- Masukkan daun pandan jika suka, kemudian nyalakan apu sederhana dan didihkan, kacau sehingga agar -agar larut sepenuhnya
- Masukkan gula dan secubit garam dan kacau hingga larut. Keluarkan daun pandan.
- Pastikan lapisan buah cukup kuat dan kering, tuangkan campuran santan di atas dengan sudu.
- Letakkan di dalam peti sejuk selama satu jam (atau lebih) hingga pekat sebelum dihidangkan.