Popia Tuna Ranggup
Bahan-Bahan
- 100g tauge, buang ekor
- 1 lobak, parut
- 2 sudu besar daun ketumbar cincang
- 8 kulit popia
- Minyak untuk menggoreng
- 1 tin Ayam Brand ™ Tuna Chunks dalam Air Mineral 185g
- 3 sudu besar Sos Tiram
- 3 sudu kecil Sos Bawang Putih
- Sos Cili sebagai pencicah
Penyediaan:
Mencampurkan dan Membungkus
- Sebelum memulakan, sediakan semangkuk kecil air dan berus untuk membantu kita meleraikan kulit popia
- Satukan tuna, sos tiram, sambal bawang putih, tauge, lobak merah dan ketumbar dalam mangkuk menggunakan garpu.
- Seterusnya, letakkan kulit popia dalam pinggan dan gunakan garpu untuk meletakkan sebilangan campuran tuna ke sudut gulungan popia. Gulung ke atas dan lipat di hujungnya.
- Basahkan tepinya dengan sedikit air untuk menutup kulit popia sepenuhnya.
- Ketepikan pada kertas kalis minyak untuk mengelakkan gulungan popia melekat.
Goreng
- Panaskan kuali dengan api sederhana-tinggi.
- Setelah panas, goreng kulit popia sehingga warna coklat keemasan.
- Keluarkan popia dari minyak dan letakkan di atas kertas dapur untuk toskan minyak tambahan.
Penyampaian
- Susun popia di atas salad hijau dan letakkan sos cili dalam mangkuk mini sebagai pencicah.