Ayam Percik
Bahan-bahan:
- 1kg ayam, dicincang
- 5 tangkai serai, cincang
- 2 inci Lengkuas, cincang
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 5 biji cili merah, dikupas
- 4 biji bawang merah, dikupas
- 4 buah keras, dikisar
Penyediaan:
- Kisar bawang merah, bawang putih, buah keras, cili merah untuk membuat pes.
- Masukkan pes ke dalam periuk besar. Tuangkan Santan Kelapa Ayam Brand dan didihkan. Masukkan serai dan lengkuas.
- Masukkan ayam ke dalam periuk tadi sehingga tenggelam di dalam pes. Rasakan dengan garam dan gula jika diperlukan. Biarkan sehingga masak selama 30 minit.
- Keluarkan ayam dari periuk dan letakkan di atas dulang ketuhar. Simpan kuah yang tinggal.
- Bakar di dalam ketuhar selama 10 minit.
- Masukkan kuah yang tinggal di dalam periuk hingga pekat. Letakkan di dalam mangkuk.
- Hidangkan ayam dengan kuah di sebelah atau tuangkan kuah ke atas ayam.