Soalan Lazim

Topik Lebih Lanjut

Mengenai Jenama Kami?

Persijilan?

Produk Ayam Brand ™ dihasilkan dalam kemudahan canggih yang memenuhi piawaian antarabangsa tertinggi dengan sijil pengiktirafan worldwiwde dan disahkan 'HALAL'.

HACCP MS 1480: 2007: Sistem kawalan pencegahan yang optimum dan proses yang paling berkesan untuk melindungi daripada pencemaran makanan.

ISO 9001: 2008 QMS: Sistem pengurusan kualiti untuk memberikan kualiti terbaik yang konsisten kepada pengguna. HALAL MS 1500: 2009: Pengawasan dan pensijilan yang ketat dari JAKIM Malaysia. Sijil HALAL lain dikeluarkan oleh badan pensijilan rasmi yang diiktiraf oleh JAKIM.

Tanggungjawab sosial korporat?

Selama bertahun-tahun, Ayam Brand ™ Malaysia memberikan kembali kepada mereka yang paling memerlukan. Setiap 2 tahun bekalan makanan diedarkan di seluruh negara kepada rumah amal kebajikan untuk menyokong orang tua, orang cacat dan anak yatim untuk meringankan beban mereka.

Kurangkan Pengunnaan Kitar Semula?

Dengan logik alam sekitar, Ayam Brand ™ percaya bahawa keseluruhan produk harus digunakan dalam proses untuk mengehadkan sampah oleh itu kami terlibat dalam program pengeluaran jangka panjang untuk mengurangkan sisa dan jejak karbon.

Untuk rangkaian kelapa kami: kilang kami memproses keseluruhan kelapa (air, minyak, susu dan krim) dan satu-satunya sisa, tempurung kelapa, dikumpulkan dan digunakan untuk pembakar untuk menggantikan tenaga fosil yang biasa, seperti minyak atau gas.

Dalam kes kilang ikan kami, kami sedang mengusahakan mesin khas yang akan memproses penolakan untuk menghasilkan Protein Hidrolisis Ikan untuk industri farmaseutikal.

Kami meminimumkan pembungkusan dan kerja kebanyakannya dengan bahan pembungkusan mudah seperti timah, kaca atau kertas, yang 100% boleh dikitar semula.

Mengenai Kualiti Kami?

Adakah Produk Ayam Brand ™ Bebas Gluten?

Pelbagai tuna: bahan-bahan adalah bebas gluten. Kilang tuna kami mempunyai organisasi yang secara aktif menghalang pencemaran silang alergen.

Kami juga membuat pemeriksaan rawak pada produk kami untuk memastikan bahawa produk kami tidak mempunyai pelbagai jenis pencemaran silang alergen. Bagaimanapun, kerana kami tidak membuat tuntutan umum untuk pelbagai produk ini, kami tidak mempunyai kawalan alahan sistematik dan pensijilan percuma gluten.

Adakah Ayam Brand ™ Menggunakan Kelapa Sawit Lestari?

Ayam Brand ™, selama bertahun-tahun, menerapkan polisi yang bertanggungjawab untuk penggunaan minyak sawit, dengan menggantinya, seboleh mungkin secara teknikal, dengan minyak sayuran alternatif dengan profil nutrien yang lebih baik. Untuk sebilangan kecil produk Ayam Brand ™ yang masih menggunakan minyak sawit, kilang kami hanya mengusahakan minyak sawit lestari yang diperakui dari Malaysia Barat.

Ketahui info selanjutnya.

Adakah Tuna Ayam Brand ™ Lestari?

Ayam Brand ™ hanya menggunakan spesies tuna, yang tidak membahayakan & dari biomas yang sihat (tidak berlebihan).

Ketahui info selanjutnya.

Adakah Saya Perlu Risau Mengenai Tahap Merkuri Dalam Tuna?

Pemangsa laut besar seperti hiu, ikan paus, ikan todak dan beberapa spesies tuna besar mungkin mengandungi jejak metil merkuri kerana kepekatan merkuri meningkat di bahagian atas rantai makanan.

Ayam Brand ™ hanya memilih ikan kecil dari dua spesies tuna: skipjack dan yellowfin kecil.

Kerana tuna yang dipilih agak kecil, mereka secara semula jadi tidak mungkin menumpukan merkuri seperti pemangsa saiz besar.

Walaupun pemilihan tuna, Ayam Brand ™, untuk ketenangan fikiran pengguna tuna, kami menghantar setiap kumpulan pengeluaran tuna untuk analisis merkuri di makmal.

Ayam Brand ™ memastikan bahawa pengeluaran tuna mematuhi peraturan keselamatan makanan yang paling ketat di dunia.

Maklumat lanjut.

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Tiada Tambahan MSG?

Monosodium glutamat adalah penambah perisa kerana ia menyeimbangkan, menyatu dan membulatkan keseluruhan persepsi rasa lain. Anda boleh mendapatkannya di bawah aditif makanan E621. Tetapi jika resipinya bagus dan ramuannya segar, apa gunanya menambah MSG? Makanan dalam tin Ayam Brand ™ dijamin tanpa tambahan MSG untuk memberi anda hanya resipi terbaik.

Mengenai Makanan dalam tin?

Ayam Brand ™ Ke Arah Bebas BPA

(1) Ayam Brand™ mematuhi peraturan paling ketat di dunia yang meliputi BPA dan semua produk Ayam Brand™ benar-benar selamat untuk dimakan.

Kebanyakan tinnya datang dengan lapisan untuk melindungi makanan daripada bersentuhan dengan logam yang digunakan di dalam tin. Selama beberapa dekad, lapisan ini dibuat dari epoksi, yang mengandungi BPA (Bisphenol A).

Analisis makmal bebas telah menunjukkan bahawa bagi kebanyakan produk rujukan Ayam Brand™, tiada penghijrahan BPA ke makanan walaupun selepas tarikh luput setiap tin.

Pada tahun 2009, Perancis adalah negara pertama yang melarang lakuer BPA bersentuhan dengan makanan. Di beberapa negeri AS seperti California, kehadiran lakuer BPA harus ditunjukkan pada label pembungkusan.

Sejak 2017, kami telah mengusahakan pelaksanaan pelapik BEBAS BPA dalam semua tinnya.

(2) Ayam Brand™ menukar SEMUA produk tinnya kepada TIN BEBAS BPA.

Pada awal tahun 2012, Ayam Brand™ mengambil keputusan untuk menukar semua produknya kepada tin dengan lapisan yang tidak mengandungi BPA atau mana-mana keluarga komponen yang serupa seperti BPF, BPS dan lain-lain. Oleh itu Ayam Brand™ menetapkan piawaian yang lebih tinggi dalam hal ini daripada jangkaan pengguna.

Walau bagaimanapun, pada masa keputusan itu diambil, lapisan bebas BPA alternatif tidak tersedia. Ayam Brand™ mengambil tanggungjawab untuk menguji secara meluas lapisan alternatif dengan analisis Penuaan Masa Nyata untuk memastikan lapisan baharu lebih baik dan selamat daripada salutan sedia ada. Industri tin mengambil masa beberapa tahun untuk merumuskan lapisan baharu dan Ayam Brand™ mengujinya.

  • Semua rangkaian sardin kami adalah dalam tin bebas BPA.

  • Semua rangkaian tenggiri/saba kami adalah dalam tin bebas BPA.

  • Semua santan tin kami adalah dalam tin bebas BPA.

  • Barli dan Kacang Bakar pada masa ini belum lagi Bebas BPA
  • 5 resipi tuna dalam tin (Tuna Kari Malaysia, Tuna Cili Tomato, Tuna Lada Hitam, Tuna Cili 95g, Tuna Deli Asli 95g) belum lagi bebas BPA

Kami telah dapat menukar semua produk kami secara berperingkat kepada lapisan bebas BPA. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa produk yang masih belum beralih sepenuhnya kepada tin bebas BPA. Sila yakin bahawa tiada penghijrahan BPA ke dalam makanan kami untuk semua rangkaian produk kami. Ia benar-benar selamat untuk dimakan walaupun ia belum ditukar kepada lapisan bebas BPA.

Adakah saya Perlu Masak Makanan Dalam Tin?

Produk tin dimasak di dalam tin sebagai sebahagian proses pengetinan. Ini bermakna bahawa mereka sentiasa dimasak sepenuhnya dalam tin boleh dimeteraikan dan boleh dimakan terus dari tin tanpa memerlukan tambahan memasak. Walau bagaimanapun, anda boleh memanaskannya atau menggunakannya sebagai ramuan dalam resipi memasak kegemaran anda.

Bagaimana Menyimpan Makanan dalam tin?

Produk dalam tin yang belum dibuka hendaklah disimpan di tempat yang sejuk dan kering di mana ia boleh bertahan selama tiga tahun di pantri anda kecuali tarikh "terbaik sebelum ini".

Gunakan pembuka yang bersih dan karat, atau cari tin dengan pembuka tarik, dan lapkan atas tin sebelum membuka.

Jangan simpan makanan dalam tin dibuka di dalam peti sejuk, sebaliknya, pindahkan kandungan yang tidak digunakan ke bekas simpanan yang selamat dan letakkan di dalam peti sejuk selama empat hari.

Mengapa Tiada Bahan Pengawet Dalam Makanan Bertin?

Pengetinana adalah kaedah terbaik untuk mengekalkan ketahanan, persembahan dan rasa makanan yang diproses lama, tanpa menambahkan bahan pengawet.

Proses pengetinan menggunakan pensterilan, yang diciptakan oleh seorang tukang masak Perancis pada tahun 1810 untuk mengawet makanan dengan cara yang stabil sehingga dapat disimpan dan dihantar ke luar negeri sepanjang tahun.

Tin dikosongkan vakum kemudian ditutup dalam keadaan kedap udara dan melalui proses pemanasan suhu tinggi dan terkawal. Proses pemanasan mengurangkan bakteria dan mengawet makanan.

Produk boleh dimakan dengan selamat tanpa bantuan bahan pengawet.

More info: http://www.mfca.org.my.

Ayam Brand ™ Malaysia Facebook Instagram Youtube enzh-CNms