Bagaimana Minyak Kelapa Melawan Penyakit

ikon melawan penyakit BAGAIMANA MINYAK KELAPA BOLEH MEMBANTU MENGATASI BEBERAPA PENYAKIT

Petikan dari buku "MAKANAN UNTUK Otak, oleh Prof Shirasawa, PHD, MD, pakar anti-penuaan. ISBN 978-967-14205-0-8"

keluarga asiaKeradangan, yang dicirikan oleh pelbagai sel putih yang tertarik ke tempat jangkitan atau gangguan, adalah mekanisme tubuh untuk pertahanan atau penyesuaian dan penyembuhan. Apabila berjaya, keradangan hilang dengan sendirinya. Tetapi apabila tidak berjaya, keradangan itu berlanjutan, menjadi kronik, dan akhirnya menjadi penyakit itu sendiri, sehingga menimbulkan gejala dan komplikasi lebih lanjut.

Oleh itu, kami kembali ke doktor "Alam" untuk mendapatkan bantuan.

Inilah pohon kelapa dan buahnya, air, protein dan minyak dari buahnya, di mana Alam nampaknya telah mencipta senjata pertahanan untuk kita. Berikut adalah faktor pertumbuhan, faktor anti-radang, faktor pengawalan yang sedia untuk kita gunakan. Sekarang ada bukti misalnya, bahawa minyak kelapa menghalang atau mengatur sitokin pro-inflamasi (seperti IL-1, IL-6, IL-8) dan merangsang atau mengatur sitokin anti-radang (seperti IL-10).

 

 

Penemuan kecil ini memberi kita gambaran mengapa minyak kelapa dapat memberi manfaat kepada pelbagai jenis penyakit yang luar biasa.

Minyak kelapa dara berbeza dengan minyak masak lain kerana asid lemak rantai menengahnya
mengandungi asid kaprilik, asid kaprik, dan asid laurat - semua sebatian baik yang bermanfaat untuk kesihatan kita.

 

Monolaurin (juga dikenali sebagai gliserol monolaurat) adalah sebatian semula jadi yang terdapat dalam minyak kelapa dan terkenal dengan aktiviti biologi pelindungnya sebagai agen antimikroba terhadap Candida albicans. Ini ditunjukkan oleh Dr. Murata et al bahawa monolaurin mempunyai potensi aktiviti antijamur terhadap C.
albicans dan dapat memodulasi tindak balas pro-radang tuan rumah.9

 9 Chen, E., Seleem, D., Benso, B., Pardi, V., Murata, RM (2016) Penilaian in vitro terhadap
aktiviti antimikrob 1-lauroyl-rac-gliserol pada Candidaalbicans biofilms. Diperoleh daripada https://doi.org/10.7287/peerj.preprints.1717v1

 


"Semua teks di atas adalah petikan langsung dari buku Prof Shirasawa dan ia disajikan di sini untuk mendapatkan maklumat mengenai penemuan terbaru mengenai manfaat kelapa. Maklumat ini tidak dapat dilihat sebagai cadangan untuk mengubah atau mengubah rawatan perubatan. Seperti ramuan makanan yang baik lainnya , kelapa dapat memberikan manfaat hanya dalam diet seimbang yang tepat dan latihan fizikal yang teratur. "

Rujukan: MAKANAN UNTUK OTAK - PROF. BACAAN SHIRASAWA

 

Ayam Brand ™ Malaysia Facebook Instagram Youtube enzh-CNms