Kelebihan Susu Kelapa

ikon memberi manfaat kepada susu KEBAIKAN SUSU KELAPA

Petikan dari buku "MAKANAN UNTUK Otak, oleh Prof Shirasawa, PHD, MD, pakar anti-penuaan. ISBN 978-967-14205-0-8"

 

Manfaat memakan santan serupa dengan minyak kelapa, jika tidak lebih baik.

 

Asid Laurik, salah satu komponen santan, diubah dalam badan menjadi sebatian antivirus dan antibakteria yang sangat bermanfaat dalam badan yang disebut monolaurin. Ini membantu memusnahkan pelbagai jenis organisma penyebab penyakit. Oleh itu, dipercayai bahawa pengambilan santan dapat membantu melindungi tubuh daripada jangkitan dan virus.

 

Juga, santan tidak mengandungi laktosa. Jadi ia adalah pengganti yang baik untuk susu untuk intoleran laktosa,
sambil berkhasiat tinggi dan semula jadi, kaya dengan serat, vitamin C, E, B1, B3, B5 dan B6
dan mineral termasuk besi, selenium, natrium, kalsium, magnesium dan fosfor.

 

 

bab1-1Dalam salah satu kajian saya mengenai santan di Jepun, saya membuat kajian mengenai kesan santan pada tahap keton badan. Kajian ini melibatkan 12 sukarelawan, yang dibahagikan kepada dua kumpulan, di mana saya mula-mula mengukur tahap keton setiap orang ketika perut kosong.

Satu kumpulan enam sukarelawan menggunakan smoothie wortel dengan santan, sementara enam yang lain memakan sup tiram yang dibuat dengan santan.

Saya memastikan kedua-dua resipi mempunyai 66g santan, yang diterjemahkan ke dalam 10g asid lemak rantai sederhana (MCFA). Selepas 3 jam, saya mengukur lagi kadar keton mereka. Seperti dalam Gambar 3, sebelah kiri adalah smoothie lobak merah; sementara sebelah kanan adalah sup tiram. Lajur oren adalah tahap badan keton pada perut kosong, lajur hijau adalah tahap 3 jam selepas pengambilan santan. Dalam kedua-dua kumpulan, saya dapat mengesahkan bahawa tahapnya meningkat setelah memakan santan.
 
 
 
 

 

 

bab1-2Dalam ujian lain, saya membandingkan minum kopi dengan minyak kelapa dan kopi dengan santan. Dalam kedua-dua minuman, asas kopi adalah sama. Tetapi dalam satu cawan kopi, saya menambah 2 sudu santan (30g / 5g asid lemak rantai sederhana) dan yang lain saya menambah 1 sudu minyak kelapa (15g / 10g asid lemak rantai sederhana).

 

Garis asasnya sama, 0.2mmol / L. Setelah minum kopi selama 4 jam, kadar keton saya naik menjadi 0.4 mmol / L untuk kopi santan, dan hanya 0.3 mmol / L pada kopi kopi kelapa.

Percubaan ini menunjukkan bahawa santan sebenarnya lebih berkesan daripada minyak kelapa dalam meningkatkan kadar keton.

 

Kelebihan lain dari santan berbanding minyak kelapa adalah jumlah kalori.
100g minyak kelapa mengandungi 900kkal sementara 100g santan hanya mengandungi 245kkal.
Seperti yang anda lihat, ada hasil yang lebih baik dari santan, terutama jika anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat.

 

 

 

 

 

 

 


"Semua teks di atas adalah petikan langsung dari buku Prof Shirasawa dan ia disajikan di sini untuk mendapatkan maklumat mengenai penemuan terbaru mengenai manfaat kelapa. Maklumat ini tidak dapat dilihat sebagai cadangan untuk mengubah atau mengubah rawatan perubatan. Seperti ramuan makanan yang baik lainnya , kelapa dapat memberikan manfaat hanya dalam diet seimbang yang tepat dan latihan fizikal yang teratur. "

Rujukan: MAKANAN UNTUK OTAK - PROF. BACAAN SHIRASAWA

 

 

 

Ayam Brand ™ Malaysia Facebook Instagram Youtube enzh-CNms