malaysiaMALAYSIA

PREV
NEXT
  • FAQ

ABOUT OUR BRAND ?

  • Produk Ayam Brand™ dihasilkan di kemudahan terkini yang memenuhi standard antarabangsa tertinggi dengan pensijilan yang diiktiraf di seluruh dunia dan disahkan Halal.
  • HACCP MS 1480:2007: Sistem optimum kawalan pencegahan dan proses yang paling berkesan untuk melindungi daripada pencemaran makanan.
  • ISO 9001: 2008 SPK: Sistem pengurusan kualiti untuk menyampaikan berkualiti tinggi yang konsisten untuk pengguna.
  • Halal MS 1500:2009: pengawasan yang ketat dan pengesahan daripada JAKIM Malaysia.
  • Pensijilan Halal lain juga diluluskan oleh badan-badan pensijilan rasmi diiktiraf oleh Jakim.

Dengan logik alam sekitar, Ayam Brand™ percaya bahawa kesuluruhan produk harus digunakan dalam proses untuk mengurangkan pembaziran sisa. Oleh itu, kami membabitkan pengeluaran jangka panjang untuk mengurangkan sisa dan kesan karbon.

 

Untuk rangkaian produk kelapa: proses menggunakan keseluruhan kelapa (air, minyak, susu dan krim). Sisa tempurung dikumpul dan digunakan untuk pembakar bagi menggantikan tenaga fosil biasa, seperti minyak atau gas.


Bagi kilang ikan, kami menggunakan jentera khas yang membantu untuk memproses bahan Hydrolyzed Protein Ikan yang disingkirkan untuk kegunaan industri farmaseutikal.

 

Kami mengurangkan pembungkusan dan bekerja kebanyakannya dengan bahan pembungkusan yang mudah seperti timah, kaca atau kertas,
yang 100% boleh dikitar semula.

ABOUT OUR QUALITY ?

Penjelasan

Adakah anda pernah buka Ayam Brand ™ Sardin dalam Sos Tomato dan mendapati bahawa terdapat beberapa partikel / tompok putih di atas sos? Jangan bimbang, ia adalah normal dan selamat untuk dimakan. Sebenarnya, ia adalah bukti produk yang berkualiti!


Apakah partikel putih itu?

Apabila ikan berlemak dan berjus, sebahagian daripada lemak akan berpindah dari daging ikan ke permukaan sos. Partikel putih yang dilihat ialah lemak ikan yang telah menjadi bentuk partikel putih. Ia bergantung kepada suhu penyimpanan. Ia biasanya berlaku apabila tin disimpan dalam bilik berhawa dingin.

 

Apa yang perlu dilakukan dengan partikel putih minyak ikan?

Tidak perlu mengambil tindakan. Mereka akan larut apabila dipanaskan. Partikel-partikel putih hanya menunjukkan bahawa ikan adalah sangat lemak dan berjus.  Tidak perlu bimbang, terutama sekali apabila anda sekarang sudah tahu bahawa apa yang dilihat adalah minyak ikan yang baik!


Apakah minyak ikan?

Minyak ikan adalah minyak yang sihat yang diperolehi daripada tisu ikan lemak, seperti sardin, salmon, mackerel, tuna, yang dicadangkan oleh pakar pemakanan. Ayam Brand ™ hanya memilih yang Sardin berkualiti terbaik dari lautan sejuk. Ini sardin adalah lebih gemuk dan berjus supaya dapat hidup dalam kesejukan yang melampau. Mereka mengandungi minyak ikan kaya yang termasuk Omega 3. Ini adalah satu proses semula jadi dan menunjukkan bahawa Sardin kami adalah dari kualiti yang sangat baik.

Pemangsa laut yang besar seperti ikan jerung, ikan paus, ikan todak dan beberapa spesies tuna lain mungkin mengandungi kesan metil merkuri kerana kepekatan merkuri mungkin meningkat di bahagian atas dalam rantai makanan.

Ayam Brand™ hanya memilih ikan yang bersaiz kecil daripada dua spesies tuna: skipjack dan yellowfin. Kerana tuna yang dipilih agak kecil, ianya secara langsung tidak mengandungi kepekatan merkuri seperti pemangsa yang bersaiz besar.

Walau apa pun pilihan tuna Ayam Brand™, setiap unit dan kumpulan pengeluaran tuna akan dihantar untuk dianalisis bebas merkuri di makmal yang diiktiraf demi untuk ketenangan fikiran pengguna tuna.

Ayam Brand™ akan memastikan bahawa pengeluaran tuna adalah mematuhi peraturan – peraturan keselamatan makanan yang paling ketat di dénia.

> untuk maklumat lanjut

 

 

Monosodium glutamat adalah penambah perisa kerana ia mengimbangi, campuran dan Rounds jumlah persepsi rasa lain. Anda boleh mencari ia di bawah E621 tambahan makanan. Tetapi jika resipi yang baik dan bahan-bahan yang segar, apakah gunanya ditambah MSG? Ayam Brand ™ makanan dalam tin adalah dijamin tanpa tambahan MSG untuk memberikan anda resepi yang terbaik.

Pelbagai Tuna: bahan-bahan yang gluten percuma. Kilang tuna kami mempunyai sebuah organisasi yang aktif menghalang alergen pencemaran silang.

Kami juga melakukan pemeriksaan rawak pada produk kami untuk memastikan bahawa produk kami tidak mempunyai pelbagai jenis alergen pencemaran silang. Walau bagaimanapun seperti yang kita tidak membuat tuntutan awam untuk pelbagai produk ini, saat ini kami tidak mempunyai kawalan alergen sistematik dan gluten pensijilan percuma.

Sardin kami merupakan ikan terpilih daripada spesies Sardinops atau Genus Sardin dari perairan Utara-Barat dan Timur Pasifik, perairan Selatan Lautan Hindi dan perairan Utara-Barat Atlantik. Mackerel kami adalah terpilih daripada spesies Scomber, ditangkap di Utara Lautan Atlantik, perairan Pasifik Utara-Barat dan perairan Pasifik Timur terutamanya.

Dengan memilih ikan-ikan berlemak yang hidup di perairan laut sejuk, kami memastikan produk kami adalah kaya dengan "lemak yang sihat" termasuk DHA & EPA, Omega paling bermanfaat 3.

Ayam Brand™ hanya menggunakan spesis tuna yang tidak terancam dan daripada biojisim yang sihat.

> ingin mengetahui dengan lebih lanjut

Sejak bertahun-tahun Ayam Brand™ telah melaksanakan polisi yang bertanggungjawab dalam penggunaan minyak kelapa sawit dengan mencari alternatif minyak sayuran lain yang berkhasiat seperti minyak zaitun atau minyak kacang soya.

Beberapa produk Ayam Brand™ yang masih menggunakan minyak kelapa sawit, kilang–kilang kami hanya menggunakan sumber minyak kelapa sawit yang dihasilkan di Semenanjung Malaysia dan telah mendapat pengiktirafan sijil kelestarian minyak kelapa sawit.

> Ingin mengetahui dengan lebih lanjut

ABOUT CANNED FOOD ?

Makanan bertin dimasak didalam tin ketika proses pengetinan. Ini bererti ia sentiasa dimasak penuh didalam tin tertutup dan boleh dimakan langsung daripada tin tanpa perlu dimasak lagi. Anda masih boleh memanaskan atau menggunakan ia sebagai bahan dalam resipi kesukaan. 

Makanan bertin adalah cara terbaik supaya tekstur, bentuk dan rasa makanan diproses tahan dengan lama, tanpa menggunakan pengawet. 

Proses pengetinan menggunakan proses pensterilan, dicipta oleh seorang tukang masah perancis pada tahun 1810 untuk mengawet makanan cepat rosak dalam keadaan yang stabil sehinggakan i boleh disimpan dan dihantar ke luar negara sepanjang tahun. 

Tin divakum dan ditutup ketat dalam keadaan tumpat angin sebelum melalui proses pemanasan terkawal yang bersuhu tinggi.

Proses pemanasan membunuh bakteria dan makanan dapat tahan dengan lama. Produk boleh dimakan dengan selamat tanpa menambang pengawet. 

Info lengkap: http://www.mfca.org.my/

 

Produk dalam tin yang belum dibuka hendaklah disimpan di tempat yang sejuk, kering dimana mereka boleh bertahan sehingga tiga tahun di pantri anda kecuali "terbaik sebelum" tarikh mengatakan ia lebih awal. Jika tin tidak datang dengan tab mudah dibuka, gunakan pembuka tin yang bersih dan tanpa karat. Pastikan atas tin dilap sebelum dibuka. Jangan simpan makanan tin yang telah dibuka di dalam peti sejuk tetapi sebaliknya,pindahkan kandungan yang tidak digunakan ke dalam bekas yang selamat dan simpan serta-merta di dalam peti sejuk sehingga empat hari.

1) Ayam Brand mematuhi peraturan-peraturan yang paling ketat di dunia yang meliputi BPA dan semua produk Ayam Brand adalah selamat untuk digunakan.

Kebanyakan tin mempunyai lapisan untuk melindungi makanan dari berhubung terus dengan logam yang digunakan dalam tin. Selama beberapa dekad, lapisan ini telah diperbuat daripada epoxy yang mengandungi BPA (Bisphenol A).

Peraturan yang paling ketat di dunia (EU2004/19/EC) telah menetapkan bahawa iannya adalah selamat untuk makan makanan dalam tin dengan tahap pemindahan BPA (SML) yang tertentu sehingga 0.6ppm (atau mg/kg).

Analisis makmal bebas telah menunjukkan bahawa bagi kebanyakan produk Ayam Brand ini tidak mempunyai pemindahan BPA untuk makanan walaupun selepas tarikh tamat tempoh tin tersebut. Produk tertentu dengan kandungan makanan yang lebih berasid mungkin menunjukkan beberapa pemindahan BPA tetapi ia sentiasa dianalisis seperti di bawah had keselamatan 0.6ppm.

2) Semua tin produk Ayam Brand dalam proses peralihan ke arah TIN BEBAS BPA

Ayam Brand telah mengambil keputusan pada awal tahun 2012 untuk menukar semua produknya kepada tin dengan lapisan yang tidak mengandungi BPA termasuk mana-mana komponen seperti BPF, BPS dan lain-lain. Oleh itu, Ayam Brand adalah piawaian yang lebih tinggi daripada jangkaan pengguna dalam hal ini.

Pada masa keputusan ini diambil, alternatif lapisan bebas BPA tidak mudah untuk didapati. Ayam Brand telah mengambil inisiatif sendiri untuk meluaskan kajian tentang lapisan alternatif dengan kerjasama Real Time Aging bagi memastikan ia benar-benar selamat. Proses ini mengambil masa beberapa tahun untuk industri tin merumuskan lapisan baru dan menguji lapisan baru tersebut.

Ayam Brand secara perlahan-lahan beralih kepada tin dengan lapisan BEBAS BPA sebaik sahaja ujian dan analisis membuktikan lapisan baru adalah selamat bagi setiap kategori produk.
- Produk santan kini dalam pembungkusan yang mengandungi lapisan BEBAS BPA
- Produk tuna dalam proses peralihan
- Sardine, mackerel dan kacang panggang akan dilaksanakan pada 2017

Semua produk lain dalam bungkusan berbeza (seperti balang kaca atau Tetra Pak) adalah BEBAS BPA.

Go To Top